Van de redacteur
Nu de Olympische Spelen van Parijs afgelopen zijn kan het fantoom van de opera eindelijk rust vinden. Ik weet niet precies hoeveel van de gebouwen die we op scherm hebben langs zien komen ook op papieren postzegels te zien zijn, maar dat zijn er aardig wat vermoed ik zo. Misschien is dat iets voor een thematische verzameling – alle postzegels met monumenten van de OS 2024? Hoe vaak is de Eiffeltoren eigenlijk op zegel verschenen?
In dit Marianne Bulletin maakt een nieuwe auteur, Julie Morriën, haar schriftelijke filatelistisch debuut (althans, voor zover mij bekend), met een bijdrage over een aantal zegeltjes die ook (althans, voor zover mij bekend) niet eerder in het MB gefigureerd hebben. Op de voorpagina heeft U de besproken frankeerwaarden-loze zegels reeds kunnen zien. In een aantal afleveringen zal hierover aardig wat gerelateerde informatie te lezen zijn.
Onze gevestigde auteur Frans Jorissen publiceert in deze MB weer een nieuwe aflevering binnen de thematiek van de (geschiedenis van) briefkaarten.
Hans ten Hengel bekijkt het buitenland eens een keer anders. Frankrijk heeft niet alleen tijdschriften, maar heden ten dage vanzelfsprekend ook websites en nieuwsbrieven. Een daarvan, met een toch wel bekende naam erbij, wordt door Hans van een positieve evaluatie voorzien.
Ook Ran van den Boom belandt met zijn nieuwtjes gaandeweg ergens anders, op een verrassende plek, namelijk bij een muurgedicht in Leiden. Dat komt — vanzelfsprekend? — vanwege de positie van de Franse literatuur in wat zij de Lage Landen noemen (Pays-Bas).
Maar hoe vanzelfsprekend is het eigenlijk om nieuwe postzegels te verbinden aan oude Franse literatuur? Voor dit type vragen moet de lezer komen, en luisteren — en wel naar de mondelinge bijdrage van Jos Louwe. Een korte aankondiging staat op de achterpagina.
Frank Drijkoningen,
Redacteur Marianne Bulletin