Marianne Bulletin 151 – november 2006

Artikelen:

Nog meer over tentoonstellen – Machiel van der Velden

Op de voorgaande pagina’s heeft u in het verslag van de heer Bangma het een en ander kunnen lezen over thematisch tentoonstellen en in Marianne 150 stond een artikel over het maken van albumbladen met behulp van de computer. Ik wil nog een aantal opmerkingen daaraan toevoegen, alles met de bedoeling u te helpen, wanneer u voor de eerste keer tentoonstelt.

Behalve thematische verzamelingen zijn er de traditionele en posthistorische verzamelingen. En verder heb je collecties van luchtpost, van maximumkaarten en van fiscaalzegels. (Een traditionele verzameling is de verzameling, zoals velen van u die in de kast hebben staan: De zegels van een land, of van een bepaalde periode of zelfs van één bepaalde uitgifte.) Al deze categorieën hebben hun eigen specifieke regels en beoordelingsschaal, maar veel regels komen overeen met die van de thematische verzameling. Het belangrijkste is echter de opmerking van de heer Bangma: Voor het maken van een propaganda-inzending bepaalt ieder zijn eigen regels.En als u zich er verder in wilt verdiepen, bezoek dan eens een door de Bond georganiseerde cursus.

Nog een aantal praktische aanwijzingen: – Eén kader op een tentoonstelling kan 12 normale albumbladen bevatten.
Tegenwoordig zijn er steeds meer verzamelaars die met de computer A4-bladen maken. In dat geval moet u uitgaan van 15 bladen op één kader. Een grotere printer die ook albumbladen kan verwerken is helaas nog steeds aanmerkelijk duurder dan een A4-printer, maar u zult er plezier aan beleven.
Overigens zijn er nog steeds verzamelaars, die gewoon met de hand, soms in prachtig handschrift hun bladen maken. Als het maar netjes is.
Wie een keer hulp wil hebben, kan dat vermelden op het formulier van pagina 20. We zullen proberen die hulp te organiseren. En verder: loop eens rond op een tentoonstelling bij u in de buurt. U zult ontdekken, dat iedereen het anders aanpakt. De beste manier van verzamelen is de wijze waarop u het zelfleuk vindt.

Het kan heel goed zijn, dat u een zekere angst heeft om voor het eerst mee te doen of iets te schrijven. De Contactgroep Frankrijk Verzamelaars heeft immers in haar gelederen een aantal vooraanstaande filatelisten gekend en nog hebben we bekende specialisten. Vergeet u echter niet, dat deze mannen van naam eens beginners waren. En de beginners van nu, zijn de specialisten van de toekomst!

Ook bestaat vaak de mening, dat een verzameling kostbaar moet zijn. Dat geeft natuurlijk wel punten op het onderdeel “zeldzaamheid”, maar ook minder kostbare verzamelingen zijn de moeite waard. Zelf heb ik eens meegedaan met een collectie die mij totaal slechts 100 gulden had gekost. Gewoon voor de grap en het leverde nog verzilverd brons op.
Wanneer u zich gaat specialiseren in één bepaalde uitgave, dan moet u met een beperkt budget natuurlijk niet beginnen met de eerste uitgave van de Cérès. U zou echter eens kunnen kijken naar bijvoorbeeld de Liberté de Gandon. Indien u alleen de hoofdnummers van de Dallay-catalogus opzet, dan heeft u al een aantrekkelijk geheel. Naar de bijzonderheden kunt u later gaan speuren in restjes kantoorpost, zoals u die bij kleine veilingen regelmatig aantreft. En die bijzonderheden toont u dan op het volgende lustrum in oktober 2012.

Terug naar boven

Uit de tijdschriften – Hans Gabriëls

La Poste heeft aangekondigd dat per 1 oktober 2006 haar tarief voor een binnenlandse brief van minder dan 20 gram met 1 eurocentime is verhoogd. Daarop vooruitlopend heeft men de zegels die vanaf 18 september werden uitgegeven al de nieuwe waarde toegekend. Voor brieven naar landen van de Europese Unie en Zwitserland is het tarief met 5 centime verhoogd tot Eu.0,60.
Les Feuilles Marccophiles van 15 juni jl. bevat een zeer gedetailleerd artikel over de Hollande en H-stempels die in de periode 1746-1811 in Antwerpen op de post uit de Nederlanden werden geplaatst.
Onze Britse vrienden hebben in het juni-nummer van hun Journal een diepgaande studie geplaatst van de verschillende drukken en typen van het zegel van 3 frank no. 259 van de kathedraal van Reims.
Timbres no.70 van juli-augustus heeft een aardig artikel over de eerste postzegelcatalogi. Die zijn begonnen als eenvoudige prijslijsten en in Frankrijk is dat ene Alfred Potiquet geweest, een Parijse verzamelaar die daarmee in december 1861 is begonnen, spoedig gevolgd door de Belg Jean-Baptise Moens die direct met een wereldprijslijst begon. Onze bekende Yvert & Tellier, uitgave van een drukkersfamilie uit Amiens dateert uit het begin van de 20ste eeuw. Een catalogus die in Frankrijk tegenwoordig moet concurreren met de catalogi van Cérès en Dallay die zich tot de francophone gebieden beperken. De Echo van juli/augustus duikt diep in de Franse geschiedenis van de eerste helft van de vorige eeuw. In juli verscheen een speciale postzegel ter herdenking van het feit dat een eeuw geleden de ten onrechte veroordeelde kapitein Dreyfus werd gerehabiliteerd. Deze spionnage-affaire, die Frankrijk tot op het bot verdeelde, kende een geweldige publiciteit en het blad heeft daar een uitgebreide studie van gemaakt. Want ofschoon dit de eerste postzegel is met Dreyfus zelf er op afgebeeld, zijn er vele belangrijke tijdgenoten zoals de schrijver Zola en de politicus Clemenceau wel al lang op zegels afgebeeld.
Onder de titel “Gevallen voor Frankrijk” wordt de afschuwelijke slag aan de Somme van 1916 herdacht. Ook deze historische gebeurtenis biedt vanuit de filatelie een grote hoeveelheid materiaal.
Nog geen kwart eeuw later treft Frankrijk een nieuwe ramp. De Duitse legers overspoelen de Derde Republiek en ook Italië denkt van de Duitse overwinning mee te profiteren door kort voor de Franse capitulatie een deel van de aan Italië grenzende kuststrook van de Middellandse Zee te annexeren.

De Fransen hadden in 1860 Nice, Menton en de streek er omheen op de Italianen veroverd.
Waar de Duitsers in de door hen geannexeerde Elzas-Lotharingen speciale opdrukzegels uitgaven, gebruikten de Italianen hun gangbare zegels en tarieven. In een goed gedocumenteerd artikel wordt in dit nummer van de Echo de gang van zaken toegelicht.
Timbres begint in september een serie artikelen over de filatelistische ontwikkelingen nadat de Duitsers de in 1919 verloren gegane gebieden van Elzas-Lotharingen en -dat doet hier minder ter zake- ook Luxemburg hadden heroverd. Op 21 augustus 1940 liet de Reichspost een serie van 16 zegels verschijnen die bestond uit de gangbare Hindenburgzegels met opdruk Elzas en Lotharingen. Aanvankelijk waren die zegels alleen geldig in die gebieden, later ook op post naar Duitsland. En daarbij was er ook nog een tomeloze verwarring over het gebruik van die zegels op brieven naar Frankrijk en komen allerlei soorten gemengde frankeringen voor.

Verder bevat dit nummer een kleurig overzicht van de luchtpostzegels die in de jaren ’60 in de Francofone gebieden, zijn uitgegeven met afbeeldingen van inheemse vogels. Alle vogelsoorten zijn hier uitvoerig beschreven met hun Latijnse namen.


Terug naar boven

Firmaperforaties – Laurens Messelaar

Al weer geruime tijd geleden heb ik in Marianne een artikeltje gewijd aan de Franse firmaperforaties. Onlangs in bezit gekomen van de nieuwe catalogus van de Assocation Nationale des Collectionneurs de timbres perforés.

De catalogus bevat weer een hoop boeiende nieuwe informatie.
De catalogus geeft een zeer informatief overzicht van de aantallen verschillende perforaties in Europa, en geeft tegelijkertijd aan dat daarbij niet inbegrepen zijn de talloze mogelijke varianten. Zie onderstaand overzicht.

Groot Brittannië 24.000 Duitsland 12.000
USA 6.000 Frankrijk 3.000
Oostenrijk 600 België 1.400
Denemarken 1.050 Italië 900
Nederland 800

Van de nr. 140 25c blauw, type Semeuse zijn alleen al 1.300 verschillende exemplaren bekend. Zelf bezit ik er ongeveer 100 stuks, dus voorlopig kan ik nog vooruit.

Ook wordt aandacht besteed aan de zogenaamde “voorlopers”. In Frankrijk werd het pas in 1873 toegestaan aan ondernemingen om hun zegels te perforeren. Maar daarvoor werd door een beperkt aantal ondernemingen de achterzijde van de zegels met een stempeltje bedrukt. Totaal zijn er acht verschillende stempeltjes bekend. Zie onderstaande afbeelding. 

Ook wordt aandacht besteed aan de combinatie van de zegels met reclamestroken in combinatie met firmaperforaties. De catalogus geeft een overzicht en een paar afbeeldingen van een aantal zeer fraaie stukken.

En mocht u denken dat alle perforaties van het type CL (Credit Lyonais) hetzelfde zijn, de catalogus geeft ruim 60 verschillende varianten! Diverse verschillende filialen van de bank gaven hun eigen perforatie uit. En als je dan bedenkt dat er acht mogelijke posities zijn, kom je dus in totaal uit op 480 verschillende mogelijkheden.

Nieuw in de catalogus is ook de vermelding van de perforaties van de Colis Postaux en les Timbres fiscaux.
Met overigens dank aan Simon Behmo, die er voor zorgde dat ik de catalogus bijzonder snel in huis had.

Terug naar boven

Cameroun -5 (slot) – Frits Bakker

Postkantoren in Cameroun omstreeks 1957.
In de oudste dossiers over de postkantoren in Cameroun werd alleen een onderscheid gemaakt tussen “agence postal” en “bureau postal”.
De recentere gegevens geven een meer precieze omschrijving van een postkantoor.
Om de omschrijvingen eenvoudig te houden gebruiken wij de volgende definities en specificaties van de dagelijkse handelingen in deze kantoren:

  • Bureau de plein exercise: Post, telegraaf, telefoon, postpakketten, alle soorten postwissels, Rembours, aangetekende post, en gedeeltelijke spaarkas.
  • Bureau secondaire: Post, telegraaf, telefoon, postwissels (zowel binnenlands als Internationaal) en postpakketten.
  • Bureau auxiliaire: Dit hulppostkantoor behandelde slechts de post, telegraaf, telefoon en postpakketten.
  • * Agence postale: Post, postwissels (binnenlands & internationaal) Deze agentschappen werden door buitenlanders beheerd
  • Autre etablissements postaux: Verkoop van postzegels, ontvangst en distributie van de post.

Terug naar boven

Een Engels pesterijtje? – Machiel van der Velden

Zoals u wellicht weet, zijn er in verscheidene Franse koloniën in de loop van de Tweede Wereldoorlog bestaande zegels van de opdruk France libre voorzien. Dit gebeurde, zodra een bepaalde kolonie de zijde van de Vrije Fransen van generaal De Gaulle gekozen had.
Dit is o.a. het geval met zegels van Madagascar, Reunion en Equatoriaal Afrika. En zoals u hieronder kunt zien kennelijk ook met zegels van Syrië. Helaas….In Syrië is hierover nooit een officieel besluit genomen en dat lag ook voor de hand. Als de Syriërs al enige sympathie voor de Fransen konden opbrengen, dan was het eerder voor de Vichyregering dan voor De Gaulle. De zegels, die u hier ziet, zijn dan ook het resultaat van een plaatselijk initiatief in Aleppo.
Twee zegels van 7,5 piaster is 15 piaster en dat was destijds het goede tarief, dus de brief is geaccepteerd door de posterijen van Aleppo en ook gewoon de censuur gepasseerd.

Toch leuk, zo’n brief met een niet-geldige frankering. Maar we zijn er nog niet. In 1942 moest je van Aleppo naar Baghdad een gedeelte van het Engelse mandaatgebied passeren.

En ergens daar in die strook land was een Engelse postbeambte, roomser dan de paus en die heeft deze zegels niet geaccepteerd. Die heeft er dan ook het portstempel op geplaatst. Ach als je als Engelsman de Fransen dwars kunt zitten, dan zul je het niet laten. En omgekeerd?
Terug naar boven

Het hoe en waarom van moderne Franse postzegels – Cees van Rantwijk

NICOSIE
Op de zegels worden vier beroemde monumenten afgebeeld: het archeologisch museum, de Farmugusta-poort, de kerk van Chrysaliniotissa en het aartsbisschoppelijk paleis. Nicosia is sinds 1959 de hoofdstad van Cyprus. Sinds 1974 is het eiland verdeeld in twee stukken: het Turkse en het Griekse deel. In 2004 vonden onderhandelingen plaats met als doel de hereniging van Cyprus. Het beroemdste museum van Nicosia is het Cyprus Museum. Op Cyprus zijn in de jaren ’30 bij opgravingen veel antieke voorwerpen gevonden. De meest waardevolle voorwerpen die hierbij zijn aangetroffen, zijn ondergebracht in het Cyprus Museum. In dit museum van internationale allure is dan ook een unieke collectie van Cypriotische antiquiteiten en schatten uit de Neolithische tot Romeinse periode te bewonderen. De Pyli Ammochoustou, ofwel de Farmugusta-poort, is een van de drie hoofdpoorten in de oudste stadsmuur, die de oude binnenstad van Nicosia omsluit. De poort is volledig gerestaureerd. Tegenwoordig huist het Lefkosia Municipal Cultural Center in de stadspoort en vinden er tentoonstellingen en theateropvoeringen plaats. De kerk van Chrysaliniotissa is in 1450 gebouwd en is de oudste byzantijnse kerk van Nicosia. Bewonderenswaardig zijn de iconen uit de 18de eeuw die de scheiding tussen het hemelse en het aardse symboliseren. Het Paleis van de Aartsbisschop ligt naast de St. Johannes Kathedraal. Het paleis lijkt oud, maar is pas in 1956 gebouwd. Het paleis is een groot wit gebouw en een prachtige nabootsing van de typische Venetiaanse stijl. In een vleugel van het paleis is het Byzantijns museum ondergebracht waar prachtige historische iconen te bewonderen.
De zegels zijn in de vorm van een minifeuille van 4 zegels op 26 juni 2006 uitgegeven in het thema “Europese hoofdsteden”. Het is het vijfde exemplaar in deze serie.
Ontwerp: Louis Arquer. Gravure: Valérie Besser. Drukvorm: héliogravure.

FRANCE – ARGENTINE
Op de zegels worden een dansend paar en een accordeonspeler afgebeeld. Tango is de naam van een stijl in muziek, dans en poëzie die eind 19de eeuw ontstond aan de Rio de la Plata (Buenos Aires, Montevideo). Voor Frankrijk is de tango het symbool voor Argentinië. Oorspronkelijk werd de tango in sommige kringen gezien als een ordinaire, vulgaire dans. De voorstanders haalden het echter en in 1924 werd de tango in heel Europa gedanst.

De zegels zijn op 26 juni 2006 uitgegeven in het thema “gezamenlijke uitgiften”.
Ontwerp: Sergio Segui. Gravure: Aurélie Baras. Drukvorm: héliogravure.

Een bijzonderheid is nog dat dit de laatste zegels zijn waarbij ITVF (Imprimerie des Timbres et Valeurs Fiduciaires) wordt gebruikt.

LES OPÉRAS DE MOZART
Op de zegels worden de hoofdpersonen van “Die Zauberflöte”, “Le Nozze di Figaro”, “Die Entführung aus dem Serail”, “La clemenza di Tito”, “Don Giovanni” en “Cosi fan tutte” afgebeeld. Wolfgang Amadeus Mozart, eigenlijk Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, werd op 27 januari 1756 geboren in Salzburg. Mozart is een componist, pianist en dirigent van klassieke muziek. Hij wordt algemeen beschouwd als een muzikaal wonderkind en één van de allergrootste componisten. Zijn werk heeft veel invloed gehad op latere componisten, in het bijzonder Ludwig van Beethoven en Johannes Brahms. Achtervolgd door wanen en depressies overlijdt W.A. Mozart in Wenen in de vroege ochtend van 5 december 1791 op 35-jarige leeftijd. 2006 is het jaar waarin herdacht wordt dat het 250 jaar geleden is dat Wolfgang Amadeus Mozart geboren werd. Die Zauberflöte is een opera in twee bedrijven, gebaseerd op een verhaal van Christoph Wieland. De eerste opvoering was op 30 september 1791 in Wenen, in het Theater auf der Wieden. Le Nozze di Figaro is een opera in vier bedrijven, gebaseerd op een komedie van Beaumarchais. De opera is in 1786 voor het eerst opgevoerd in Wenen. Die Entführung aus dem Serail is een opera in drie bedrijven, gebaseerd op Belmonte und Constanze geschreven door Friedrich Breitner in 1780. De eerste opvoering was op 16 juli 1782 in het Burgtheater in Wenen. La clemenza di Tito is een opera in twee bedrijven naar een libretto van Pietro Metastasio aangepast door Caterino Mazzolà. Het is de laatste opera die Mozart heeft geschreven. De opera is op 6 september 1791 voor het eerste opgevoerd in Praag ter gelegenheid van de kroning van keizer Leopold II. Don Giovanni is een opera in twee bedrijven naar een libretto van Lorenzo da Ponte. De opera is op 14 oktober 1787 voor het eerst opgevoerd in Praag ter gelegenheid van het huwelijk van een nicht van keizer Jozef II, maar de officiële première was op 29 oktober 1787. De opera behoort, samen met Cosi fan tutte en Le Nozze di Figaro tot de “grote Italiaanse drie” van Mozart. Cosi fan tutte is een opera in twee bedrijven naar een libretto van Lorenzo da Ponte. De eerste opvoering was op 26 januari 1790 in Wenen. Cosi fan tutte betekent in het Italiaans “Zo zijn ze allemaal.” en refereert aan de onbetrouwbaarheid van alle vrouwen in de liefde.
De zegels zijn op 26 juni 2006 uitgegeven in het thema “beroemde personen”. Bovendien zijn de zegels in de vorm van een speciaal bloc uitgegeven. Het tarief van het bloc is 4,80 €. Hiervan is 1,62 € bedoeld als toeslag voor het Franse Rode Kruis.
Ontwerp en gravures: Valérie Besser. Drukvorm: héliogravure.

Een bijzonderheid is nog dat dit de eerste zegels zijn waarbij ITVF (Imprimerie des Timbres et Valeurs Fiduciaires) is vervangen door Phil@poste.

NATIONS UNIES – FRANCE
Op de zegels worden “La Tour de Provins” en “Le Mont Saint-Michel” afgebeeld. La Tour de Provins (Seine-et-Marne) ook wel bekend als “Tour de Cézar” is een 44 m hoge donjon daterend uit het begin van de 12de eeuw. Het bovenste gedeelte en het dak zijn 16de eeuws. Op de eerste etage bevindt zich de ruimte voor de wacht; in het hoge gewelf is een opening uitgespaard voor de munitie- en voedselvoorziening van de soldaten daarboven. De torentjes dienden, met uitzondering van dat voor de gouverneur, als kerkers. De Mont Saint-Michel (Manche) is een tot Normandië behorende granietrots, die tussen de 11de en de 16de eeuw werd versterkt en vrijwel geheel met – romaanse en gotische – bouwwerken werd volgezet. De rots, die een hoogte van 80 m en een omtrek van 900 m heeft, wordt door een 1,8 km lange dijk verbonden met het vaste land. De rots heette oorspronkelijk Mont Tombe, maar werd in de 8ste eeuw omgedoopt tot Mont Saint-Michel.

De zegels zijn op 26 juni 2006 uitgegeven in het thema “gemeenschappelijke uitgiften”.
Ontwerp en gravure: ABAKA. Drukvorm: héliogravure.

OPÉRA GARNIER
Op de zegel wordt de gevel van de Opéra de Paris Garnier afgebeeld. De Opéra de Paris Garnier is ontworpen door Charles Garnier in opdracht van Napoleon III. De bouw begon in 1862. Door het gebruik van verschillende materialen (zoals steen, marmer en brons) en stijlen, van classicistisch tot barok en een veelheid aan zuilen, friezen en beelden is een uniek geheel ontstaan. De bouw nam dertien jaar in beslag en werd onderbroken tijdens de Frans-Duitse Oorlog en de opstand van 1871. In 1875 kon eindelijk de opening plaatsvinden.
De zegel, in combinatie met een vignet, is op 26 juni 2006 uitgegeven als herinneringszegel aan het 79e Congrès de la Fédération Française des Associations Philatéliques.
Ontwerp en gravure: Martin Mörck. Drukvorm: taille-douce.

LA FONDATION D’ENTREPRISE LA POSTE
Op de zegel wordt een G-sleutel, een apestaartje (master space) (@) en een aantal tekstregels afgebeeld. In 1995 wordt bij La Poste een afdeling in het leven geroepen speciaal bedoeld om meer bekendheid te geven aan de postgeschiedenis. De rode draad die gevolgd wordt, is daar waar het maar mogelijk is bekendheid geven aan La Poste. Voorbeelden zijn het publiceren over de geschiedenis en de ontwikkelingen van La Poste, het organiseren van tentoonstellingen en het uitgeven van een elektronische nieuwsbrief aan 80.000 abonnees.

Deze groep bestaat nu tien jaar. De zegel is op 26 juni 2006 uitgegeven als herinneringszegel. De zegel is bestemd voor verzending van een brief tot 20 gram in het binnenland.
Ontwerp: Elisabeth Maupin. Gravure: Valérie Besser. Drukvorm: offset sur papier de type kaft.

AIRBUS A 380
Op de zegel wordt de Airbus A380 afgebeeld. De Airbus A380 is het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Het wordt gemaakt door het Europese bedrijf Airbus. Op 18 januari 2005 werd het vliegtuig officieel gepresenteerd in de Franse stad Toulouse in aanwezigheid van ongeveer 5.000 toeschouwers, onder wie de vier regeringsleiders van de deelnemende landen. Enkele indrukwekkende getallen zijn: het gewicht 560 ton, de hoogte 24,10 meter, de lengte 73 meter, landingsgestel 20 wielen, vleugelwijdte 79,8 meter en plaats voor 850 passagiers. De eerste testvlucht had plaats op 27 april 2005.

De zegel is op 26 juni 2006 uitgegeven als luchtpostzegel. De zegel is tevens uitgegeven in de vorm van een bloc van 10 stuks. Het tarief is 3,00 €. Dit tarief is bestemd voor verzending van een brief tot 200 gram naar landen buiten de Europese Unie en naar Noord Afrika.
Ontwerp en gravure: Cassian Koshorst. Drukvorm: héliogravure.

OPEN DE FRANCE DE GOLF
Op de zegel worden een silhouet van een golfspeler uit 1906 en een uit 2006 met de tekst 1906 2006 afgebeeld. Het oudste en beroemdste toernooi van Europa viert dit jaar zijn honderdste verjaardag op de golfbaan Albatros van Golf Français, in Saint-Quentin-en-Yvelines (ten zuidwesten van Parijs). Golf is een balspel waarbij een kleine, harde bal met een golfclub van de “tee” (afslagplaats) weggeslagen wordt in de richting van een met een vlag gemarkeerd punt. De bal moet in zo min mogelijk slagen in een putje belanden dat de “hole” wordt genoemd. Voor een partij legt een speler een traject af dat vaak bestaat uit 9 of 18 holes. Het aantal slagen dat hij daarvoor nodig heeft wordt vergeleken met een baangemiddelde (“par”, 3, 4 of 5 slagen per hole naargelang de lengte). De “fairway” is het kort geschoren grastraject tussen de afslag (“tee”) en de “green”. Het minder kort geschoren gras ernaast heet de “semi-rough” en het niet speciaal geprepareerde terrein ernaast de “rough”. Golf bestaat al heel lang. Vroeger werd door herders met hun stokken tegen stenen aan geslagen en dat heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld tot de wereldsport die het nu is.
De zegel is op 26 juni 2006 uitgegeven ter gelegenheid van het honderdjarig Open France Toernooi.
Ontwerp en gravure: Patrice Caumon. Drukvorm: héliogravure.

MUSÉE DU QUAI BRANLY
Op de zegel wordt het museum Quai Branly afgebeeld. Er is op 23 juni 2006 een nieuw museum in Parijs “Musée du Quai Branly”, pal naast de Eiffeltoren geopend. Bijzonder aan het nieuwe museum is de samensmelting van kunst en wetenschap. Het museum is gewijd aan niet-westerse kunst en is een initiatief van president Jaques Chirac. In 1995 heeft president Chirac een comité opgericht om na te denken over hoe primitieve kunst en volkskunst beter tentoongesteld kon worden in Parijs. Het gaat er om de kunst van Afrika, Amerika, Oceanië en Azië hun juiste plaats te geven in de Franse musea. Het museum is de bijdrage van Jacques Chirac aan de Franse hoofdstad om een duurzaam cultureel monument na te laten dat hem zal overleven. Uit de missie van het nieuwe museum spreekt vooral het nationale belang. Het gebouw omvat 10.000 m2 expositieruimte die midden in een 1,8 ha grote tuin op 10 m hoge palen is gebouwd. Het museum ligt daarmee op gelijke hoogte met de meer dan 15 m hoge bomen in de tuin. Er zijn 3.500 objecten tentoongesteld uit een totale verzameling van 300.000 stuks.
De zegel is op 10 juli 2006 uitgegeven als herinneringszegel.
Ontwerp en gravure: Patte & Besset. Drukvorm: héliogravure.

RÉHABILITATION DU CAPITAINE ALFRED DREYFUS
Op de zegel wordt het moment afgebeeld dat Alfred Dreyfus tot ridder geslagen wordt in het Legioen van Eer. Alfred Dreyfus werd op 9 oktober 1859 in Mulhouse geboren. Dreyfus was een Joods-Frans officier, die vooral bekend werd door de naar hem genoemde Dreyfus-affaire. Dreyfus werd op 15 oktober 1894 gearresteerd voor het plegen van landverraad op grond van valse documenten. Hij zou een spion zijn voor Duitsland. Het feit dat hij Jood was had met dit alles te maken. Hij werd op 5 januari 1895 uit zijn rang gezet en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, uit te zitten op het beruchte Duivelseiland (het kleinste en zuidelijkste eiland van de Îles du Salut in de Caraïbische Zee bij Frans Guyana). Zijn veroordeling veroorzaakte veel opschudding. Frankrijk raakte door deze affaire hevig verdeeld, de linkse “dreyfusards” vochten voor rehabilitatie van de Joodse legerofficier terwijl het rechtse kamp de eer van het leger en daarmee de natie hoog wilde houden, zelfs ten kosten van een onschuldige. Onder andere de schrijver Emile Zola heeft zich voor zijn vrijlating en rehabilitatie ingezet met zijn beroemde open brief uit 1898 getiteld J’accuse! De vrijlating kreeg, mede door toedoen van Picquart (hoofd inlichtingendienst), zijn beslag op 19 september 1899. Pas op 12 juli 1906 werd hij echter helemaal vrijgesproken van de hem ten laste gelegde aanklachten. Dreyfus werd opnieuw in het leger aangenomen in de rang van Majoor. Ook Picquart kreeg zijn eerherstel. Dreyfus stierf op 12 juli 1935 in Parijs en werd begraven op Montpanasse.
De zegel is op 13 juli 2006 uitgegeven ter gelegenheid van het feit dat het honderd jaar geleden is dat Dreyfus werd gerehabiliteerd.
Ontwerp en gravure: André Lavergne. Drukvorm: taille-douce.

ROUGET DE LISLE
Op de zegel wordt Claude Joseph Rouget-de-Lisle afgebeeld tegen de achtergrond van zijn Jura, links het dorp Montaigu en rechts Lons-le-Saunier. Claude Joseph Rouget-de-Lisle werd op 10 mei 1760 geboren in Lons-le-Saunier (Jura). Rouget-de-Lisle was een Frans componist, dichter en officier van de Franse genie. Hij componeerde in de nacht van 25 april op 26 april 1792 het marslied van het Rijnleger, de latere Marseillaise. In 1795 werd de Marseillaise uitgeroepen tot het Franse volklied, maar in de volgende jaren meerdere malen verboden en sinds 14 maart 1879 toch als volkslied erkend. De naam Marseillaise dankt het lied aan het feit dat de troepen uit Marseille tijdens de Franse Revolutie het lied zongen bij hun intocht in Parijs. In 1830 is de Marseillaise door de componist Hector Berlioz opnieuw gearrangeerd. Claude Joseph Rouget-de-Lisle overleed op 26 juni 1836 in Choisy-le-Roi (Val-de-Marne).
De zegel is op 17 juli 2006. uitgegeven als herinneringszegel.
Ontwerp en gravure: Jean-Paul Véret-Lemarinier. Drukvorm: héliogravure.

ANTIBES – JUAN LES PINS
Op de zegel wordt de baai St-Roch en het Fort Carré afgebeeld. Antibes (Alpes-Maritimes) is een charmante, oude, typisch Zuid-Franse stad. Juan-les-Pins is aan Antibes vastgebouwd. De plaats werd onder de naam Antipolis in ca. 340 v C gesticht vanuit Marseille door Griekse kolonisten. Door de eeuwen heen werd Antibes zwaar versterkt, in het bijzonder in de 17de eeuw door Vauban, die de haven en het Fort Carré, waar Napoleon tijdelijk gevangen zat, aanlegde. Tot de hoogtepunten van de stad behoren de 12de eeuwse torens van de kerk en het Grimaldikasteel. Juan-les-Pins is gesticht in 1925 en heeft zich ontwikkeld tot een van de elegantste badplaatsen aan de Côte d’Azur.
De zegel is op 17 juli 2006 uitgegeven in het thema “toerisme”.
Ontwerp en gravure: Pierre Albuisson. Drukvorm: taille-douce.

PABLO CASALS
Op de zegel wordt Pablo Casals met zijn cello afgebeeld. Pau Carlos Salvador Casals i Defilló, beter bekend als Pablo Casals werd geboren op 29 december 1876 in Vendrell (Catalonië). Hij was een Spaanse cellist en dirigent. Hij begon zijn muziekstudie in 1888 aan het conservatorium van Barcelona. Van 1895 tot 1897 was hij werkzaam in Parijs. Casals stichtte met de pianist Cortot en de violist Thibaut een trio dat wereldberoemd zou worden. In 1956 vestigde hij zich definitief in San Juan. Hij wordt beschouwd als de beste cellospeler van zijn tijd. Als republikein en democraat stond hij uitermate kritisch tegen wat er in het Spanje van Franco gebeurde. Pablo Casals overleed op 22 oktober 1973 in San Juan (Puerto Rico).
De zegel is op 31 juli 2006 uitgegeven ter herinnering aan de honderddertigste geboortedag van Pablo Casals.
Ontwerp en gravure: Ernest Pignon-Ernest. Drukvorm: héliogravure.

EMISSION COMMUNE FRANCE – ROUMANIE
Op de zegels worden twee kunstwerken van Constantin Brancusi afgebeeld: Muse endormie (Slapende muse) en Le sommeil (De slaap). Constantin Brancusi wordt als boerenzoon op 21 februari 1876 geboren in Hobita Gorj (Roemenië). Als hij achtentwintig is besluit hij naar Parijs, het kunstcentrum van Europa, te gaan. Roemenië heeft hem, als beeldhouwer, niets meer te bieden. In wezen is Brancusi een platonisch kunstenaar. Hij verfijnt dezelfde vormen in een streven de volmaaktheid te bereiken. Een tweede kenmerk van Brancusi is het gevoel dat hij bezit voor materialen. In tegenstelling tot de op dat moment gangbare gewoonte om werklieden in dienst te nemen voor het snijden van het materiaal, werkt Brancusi vanaf 1910 zelf met het materiaal. Ook typisch is dat hij verschillende kunstwerken maakt waar hij tenslotte niet tevreden over is. Voor de sculptuur La Muse endormie heeft de barones Renée Frachon bijvoorbeeld drie jaar lang geposeerd. Hij gebruikte ook de fotografie om te streven naar absolute perfectie. Kort voor zijn dood op 16 maart 1957 in zijn atelier Impasse Ronsin in Parijs wordt Brancusi genaturaliseerd tot Fransman.
De zegel is op 26 september 2006 uitgegeven in het thema “gezamenlijke uitgiften” tijdens de in Roemenie georganiseerde La Fancophonie 2006.
Ontwerp en gravure: Valérie Besser. Drukvorm: héliogravure.

Terug naar boven

Tarieven

Let op: nieuwe tarieven vanaf 1 oktober 2006

  • 0,49 € – ÉCOPLI tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM
  • 0,54 € – brief tot 20 gram in het binnenland en naar DOM-TOM
  • 0,60 € – brief tot 20 gram naar landen behorend tot Zone 1 (Europese Unie en Zwitserland
  • 0,70 € – ÉCOPLI van 20 tot 50 gram in het binnenland
  • 0,85 € – brief tot 20 gram naar landen behorend tot Zone 2 (rest van de wereld)
  • 0,86 € – brief van 20 tot 50 gram in het binnenland
  • 1,15 € – brief tot 50 gram naar landen behorend tot Zone 1
  • 1,30 € – brief van 50 tot 100 gram in het binnenland
  • 2,11 € – brief van 100 tot 250 gram in het binnenland
  • 5,50 € – brief (courrier international économique) van 500 tot 1000 gram naar landen behorend tot zone 1

De te onderscheiden zones zijn:

  • France métropolitaine (incl. Monaco en Andorra)
  • DOM = départements d’Outre Mer (Guadeloupe, Martinique, Guyane, Réunion)
  • TOM = Territoires d’Outre Mer (St Pierre et Miquelon, Mayotte, Nouvelle Calédonie, Wallis et Futuna, Polynésie, TAAF)
  • Zone 1 = Europese Unie + Zwitserland (inclusief San Marino, Liechtenstein en Vaticaan): België, Cyprus, Denemarken,Duitsland, Engeland, Estland, Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Madera, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slowakije, Tsjechië, Spanje, Zweden, Zwitserland
  • Zone 2 = Rest van de wereld: Landen van Europa, buiten de Europese Unie en Zwitserland, Afrika, Amerika, Azië en Oceanië

Terug naar boven

Zolpidem 10 mg online kopen Zopiclon 7.5 mg online kopen Rybelsus kopen online Acheter Slimex (sibutramine) Acheter Contrave (naltrexone) en ligne Acheter Zolpidem 10 mg en ligne Comprar Zaldiar online Zopiclon 7.5 kaufen in Deutschland