Eerstedagenvelop Hommage aux Harkis, soldats de la France, van 9 december 1989
Op de site Postalwar van Jan Heijs staan allerlei lezenswaardige artikelen over hoe oorlogen in postzegels zichtbaar worden. In 2022 is er een artikel verschenen over de Harkis, de Algerijnen die tijdens de Algerijnse Oorlog van 1954 tot 1962 in het Franse leger dienden. Bijna honderdduizend harkis vertrokken na afloop van de oorlog naar Frankrijk. Met de tienduizenden achterblijvers liep het niet goed af. Een trieste geschiedenis, die in het Frans terug te lezen is via het artikel van Pascal Lievin (ppxlievin@wanadoo.fr) van de l’Académie Européenne de Philatélie: Eerbetoon aan de Harkis, soldaten van Frankrijk. Er staan meer artikelen op de site over zegels, waarin soms ook Franse zegels, zoals over oorlogspropaganda.
Vertaling van het eerste deel van het artikel: Eerbetoon aan de Harkis, soldaten van Frankrijk. (via deepl.com):
Eerbetoon aan de Harkis, soldaten van Frankrijk
…wanneer de politiek zich met postzegels bemoeit… en een postoorlog begint
Wat zijn de traditionele Franse regels voor de uitgifte van postzegels?
Over het algemeen worden twee decreten, uitgevaardigd door de minister die verantwoordelijk is voor de postdiensten, gepubliceerd in het Journal Officiel de la République Française (Staatsblad van de Franse Republiek), na een advies van de filatelistische programmacommissie en een voorstel van de directeur van de groep La Poste. Deze twee decreten bepalen het officiële filatelistische programma voor het jaar n+2, wat betekent dat het filatelistische programma twee jaar op voorhand wordt vastgelegd. Het eerste deel van het programma voor het jaar n+2 wordt opgesteld in juni en het tweede deel aan het einde van het jaar, maar … van het lopende jaar (dus n-2 voor de uitgifte). Natuurlijk behoudt de minister zich een “uitweg” voor, want af en toe en zelfs soms (heel toepasselijk…) worden postzegels die bekend staan als “buiten programma” met spoed, d.w.z. in het lopende jaar, uitgegeven…
Een terugblik op de politieke context in 1986-1987
Na de verkiezing van de eerste socialistische president, François Mitterrand, in mei 1981, verloor links zijn meerderheid bij de parlementsverkiezingen van maart 1986 en werd Jacques Chirac op 20 maart 1986 tot premier benoemd. De volgende deadline waren de presidentsverkiezingen in april/mei 1988 en alle politieke waarnemers en politieke partijen wisten dat het moeilijke verkiezingen zouden worden…
Lees verder in het artikel op de site van Postalwar.