Bij de achterpagina

AANKONDIGING

Voorwoord lezing 28 september 2024

De Conventie van de Universal Postal Union (UPU) stelt dat beelden op postzegels nauw verbonden moeten zijn met de culturele identiteit van de lidstaat. Uiteraard geven die beelden een positief, rooskleurig beeld van het betreffende land. Ze zijn een vorm van zelffelicitatie ofwel alledaags nationalisme, net als officiële feestdagen, klederdrachten, vlagvertoon, standbeelden en volksliederen. Hun belangrijkste doel is het bevestigen van een nationaal zelfbeeld: de postzegels laten zien wie wij denken te zijn.

De natiestaten in het naoorlogse Europa zien zich om verschillende redenen gedwongen samen te werken. Ze zijn daartoe zelfs bereid een stukje van hun soevereiniteit in te leveren om zo deel uit te kunnen maken van een groter geheel. Dit nieuwe gegeven moet natuurlijk een plaatsje in het nationale zelfbeeld krijgen. En de vraag is, hoe kan dat ingepast worden op die nationale visitekaartjes, zoals postzegels wel eens worden genoemd?  Hoe valt “Europa” op die paar vierkante centimeter uit te beelden?  Die vragen zijn aanleiding voor een lezing door Jos Louwe voor de verenigingsbijeenkomst van 28 september.

https://billetto.be/en/users/acheter-kamagra-sans-ordonnance-bruxelles-en-belgique/details https://billetto.be/users/acheter-cialis-5-mg-en-ligne-bruxelles-en-belgique/details https://billetto.be/users/cialis-20-mg-kopen-online-in-belgie-zonder-recept/details https://billetto.be/users/viagra-100-mg-kopen-online-in-belgie-zonder-recept/details https://billetto.be/users/kamagra-oral-jelly-kopen-belgie-online-zonder-recept/details